Цього літа на агропродовольчих ринках міста Запоріжжя спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби в Запорізькій області досліджено майже 400 тонн баштанних культур від 459 партій.

За результатами перевірок виявлено 11 випадків перевищення допустимого рівня вмісту нітратів, а саме 2 випадки – у кавунах та 9 випадків – в динях.

При дослідженні баштанних культур на вміст нітратів максимальний показник по кавунам становив – 200 мг/кг, що майже в 3 рази вище допустимої норми, а в динях — 140 мг/кг ( в 1,5 вище допустимої норми).

Норма вмісту нітратів у кавунах складає 60 мг/кг, динях – 90 мг/кг.

Небезпечна продукція у кількості 800 кг денатурована та не допущена до реалізації.

У держспоживслужбі закликають не купувати кавуни та дині на стихійних ринках, де відсутній лабораторний контроль. При купівлі баштанних на агропродовольчих ринках вимагайте експертний висновок лабораторії, в крамниці — супутні документи, які підтверджують безпечність цієї продукції.